100 ideer
og mindst
2000 prototyper

Biztory fanger nyuddannet Cand.fil.IT og robotudvikler Karsten Nymand på telefonen direkte fra Odense, som han for nylig vendte tilbage til efter 2 år med overbygning på uddannelsen i Kolding.

Story-kategori:

Med hans sædvanlige kække ”hej med dig, hvordan går det”, vender han fra starten rollerne på hovedet, så undertegnede må gøre opmærksom på, at opkaldets modtager er hovedpersonen. Og måske er det ikke så underligt, hvis man kender den fiffige iværksætters facon.

Da rollefordelingen er fastslået, går vi det 35-årige legebarn direkte i bedene. Vi vil nemlig vide, om hans kreativitet og interesse for produktudvikling kan spores tilbage til barndommen. Heldigvis er han ikke bleg for at besvare dette spørgsmål:

”Min far var natur- og tekniklærer og jeg fik derfor en del elektronisk legetøj, som jeg fik lov at skille ad. Flere af de basale komponenter jeg fandt frem til, bruger jeg stadig i dag.”

Karsten fortæller fortsat, at hvis han som barn havde en kran og et togspor, så ville kombinationsmulighederne mellem de to stykker legetøj oftest interesserer ham mere en legetøjet selv. Den procesorienterede produktdesigner, som Karsten brænder for, at slå igennem som i dag, kunne altså allerede spores blandt de tidlige udfoldelser i barndomshjemmet. Men Karsten Nymand har ikke tid til at vente på, at verden er klar. Af samme grund findes der over 100 forskellige ideer i hans skuffe, som kun venter på, at få den rette opmærksomhed.

“Mit drive stammer både fra begejstringen for at starte noget op i et fællesskab, men især det med, at få meget ud af lidt. Ringe faciliteter genererer naturlig kreativitet…”

 

Iblandt den flittige produktdesigners genialiteter kan bl.a. nævnes en hatteholder, som sikrer, at din hat bliver på hovedet på trods af vind og vejr. Ved hjælp af en anordning, som består af en snor, der sidder fast i dit overtøj med en til formålet designet stålbøjle, holdes hatten tæt til kroppen, når uheldet er ude. Hermed har Karsten elimineret et problem, som har stået uløst hen i århundreder. I videoen, som er fra sommeren 2017, illustrerer Karsten selv nytteværdien af sin genistreg:

Hatteholderen, som sikrer at din hat bliver på hovedet på trods af vind og vejr. Ved hjælp af en anordning, som består af en snor, der sidder fast i dit overtøj med en til formålet designet stålbøjle, holdes hatten tæt til kroppen, når uheldet er ude.
(Foto: Karstens eget arkiv)

Da Biztory spørger ind til, hvordan en nørd bliver udadvendt og entreprenant, får vi indsigt i en anden del af teknikentusiasten Karsten Nymand. Karsten har i flere år været en fast bestanddel af et kunstnerfællesskab, som er forankret i ”Kunsthal Ulys” i Odense. Herfra har alverdens udstillinger og publikumsinvolverende aktiviteter fundet sted, og det var måske netop denne oplevelse af at facilitere et fællesskab, der gav smag for iværksætteriet:

”Kunsten er for mig et biprodukt af det tekniske element i min hjerne. Måske har jeg indimellem forsøgt at snyde mig selv og sige, at jeg da ikke er kunstner, men det bider altid sig selv i halen, for jeg kan ikke lade være med at være fascineret af processers æstetik. Mit drive stammer både fra begejstringen for at starte noget op i et fællesskab, men især det med, at få meget ud af lidt. Ringe faciliteter genererer naturlig kreativitet”.

Karsten har i flere år været en fast bestanddel af et kunstnerfællesskab, som er forankret i ”Kunsthal Ulys” i Odense. Her har han blandt andet udfoldet sig indenfor malerkunsten og flere af hans værker hænger i kunsthallen den dag i dag.
(Foto: Karstens eget arkiv)

Den nyuddannede opfinder fremhæver i øvrigt hans direkte adgang til SDU’s FabLab på Pakhuset ved Kolding havn, som en milepæl i hans udvikling som produktdesigner:

”Her gik jeg direkte fra genbrugsbutikker og losseplads til 3D-printer og lacercutter.”

 

“Det er vigtigt at respektere formålet med et produkts oprindelse og udvikle divergente løsninger derudfra…”

 

Ustoppelig fascination af briller

Den måde Karsten arbejder på, bygger i høj grad på hans erfaring og begejstring for allerede eksisterende og velkendte produktgenrer fra hverdagen. Et eksempel, som han særligt fremhæver er brillen. Tilbage i 2016-2017 arbejdede han intenst på et smykke, som skulle pryde den kedelige hverdagsbrille med et personligt statement i form af et badge. Smykket, som fastmonteres på stellets sider med en særlig elastisk anordning, bar et symbolsk emblem, der kunne være alt fra et fredstegn til forbogstaverne i et navn. På den måde ønskede han at personliggøre den synsfremmende beklædningsgenstand:

”Jeg testede min ide med mindst 20 prototyper inden jeg fandt en holdbar løsning. Først måtte jeg lære materialet plastik at kende. Det kræver megen erfaring og mange fejltagelser, men fejl er en dyd indenfor innovation. Jeg testede mit endnu ufærdige produkt på venner og kollegaer og fik feedback på alt fra holdbarheden til de sociale interaktionsfaktorer, der blev udløst for de, som bar smykket i offentligheden.

 

“Jeg har det bedst i sammenhænge, hvor der opstår noget fælles tredje, eksempelvis når en faglig disciplin er i centrum. Så føler jeg vi mødes og kan udveksle interessante erfaringer…”

 

>>Hvilket behov skulle smykket dække hos forbrugeren?<<

”Smykket stammer ligeså meget fra tanken om, at designe et gadget, der kan fungere som lyskilde for brillebæreren, der har problemer med eksempelvis at læse eller finde nøglehullet i mørke. Det er vigtigt at respektere formålet med et produkts oprindelse og udvikle divergente løsninger derudfra, hvis behovet er der. Det var jeg interesseret i at teste.”

Cykeleksperiment m. hatteholder-prototype udført sommeren 2017.
(Video: Simon Maegaard)

Klæd dig i den farve du er

Telefonopkaldet har efterhånden varet en halv time, et tidspunkt, hvor det for undertegnede falder naturligt at holde en pause. Desuden er jeg løbet tør for notepapir. Jeg opsummerer vores samtale, men afbrydes af scenemesteren i den anden ende af røret:

”Du kunne spøge mig lidt ind til min personlighed”

Og ja, det kunne jeg. Det var faktisk en fin ide. >>Hvordan oplever du dig selv i sociale kontekster?<<

”Jeg har det bedst i sammenhænge, hvor der opstår noget fælles tredje, eksempelvis når en faglig disciplin er i centrum. Så føler jeg vi mødes og kan udveksle interessante erfaringer”

>>Nævn den situation, hvor du sidst udviklede dig som menneske.<<

”Sidst jeg var i byen var der en flab, der bad mig bukke mig ned fordi jeg er over 2 meter høj. Jeg måtte tænke hurtigt og ville ikke gå i defensiven, så jeg bad ham om, at finde en skammel.”

>>Hvad kunne optimeres i det offentlige rum?<<

”Kommunikationen, helt klart.”

>>Kan du give et konkret eksempel?<<

”Ja, i bussen. I Star-Treck-universet har man farver på, som afhænger af ens profession. Hvis man udstyrede civile med en lignende markør, ville man åbne op for den uventede samtale, som kan redde dagen for den enkelte. Man kunne eventuelt give folk en T-shirt på, hvor der står, Spørg mig om kvantefysik, hvis det er ens hobby, eller, Spørg mig om strik, hvis det er ens hobby. Alternativt kunne man fremstille et badge, hvor der står: Det er okay at se mig i øjnene.”

 

 

Karsten er en farverig personlighed med mange bolde i luften.
(Fotokilde: Karstens eget arkiv)

3 hurtige

  • Hvis Karsten skulle bo et andet sted, skulle det være et sted på Californiens kyst – han elsker nemlig sol og sandstrand
  • Karsten har altid rosiner på sit kontor. Han synes det er et godt alternativ til morgenmad og andre forstyrende måltider
  • Karstens bedste forretnings-råd: “Kom igang med at udvikle og få nogle kunder ind i stedet for at få 1000 gode ideer”

ANNONCER

[bc_random_banner category=default]

[bc_random_banner category=egne]