Han kigger indad, når andre søger ud

Sidste år fyldte Ebsen cyklers stifter og ejer Peter Ebsen 50 hvilket vil sige, at cykler nu har fyldt det halve af hans liv. Ebsen cykler fyldte nemlig samtidig 25 år, og vi har i den forbindelse mødt Peter Ebsen til en snak om hans iværksættereventyr, som startede på 1. salen i hans fars frisørsalon og barndomshjem i Vojens..

Story-kategori:

Kort efter, at den unge cykelentusiast blev færdig med sin HA i Sønderborg tilbage i 1990, drog han med sin hustru ud på en jordomrejse. Det blev et skælsættende år for deres fremtid. Det var nemlig på denne rejse, at Peter Ebsen besluttede sig for, at prøve lykken som iværksætter. Han beskriver i interviewet med Bizstory, hvordan han blev dybt fascineret af handelsevnerne hos de små kræmmere og købmænd i Indien:

”Det var umuligt at gå 3 meter uden, at man skulle prutte om prisen på hvad som helst. Det gav mig blod på tanden, og det blev nærmest en daglig konkurrence om, at finde det billigste værelse, den billigste mad og de billigste cigaretter. Det, der motiverede mig var både indernes evne til at handle, men også deres humør. Man gik altid derfra som gode venner, selv hvis man ikke nåede til enighed. Dette inspirerer mig stadig den dag i dag.”

Ung og visionær i Fiat Uno

Da det unge par kom tilbage var kursen sat. Peter Ebsen skulle være selvstændig og han ville handle med cykler. Hans far drev på daværende tidspunkt en frisørkæde med 15 saloner og 100 ansatte. Faren udfoldede sin daglige arbejdsdag i huset, hvor Peter var vokset op og det faldt derfor også naturligt, at leje sig ind på sit gamle børneværelse på 1. sal. Dermed var firmaadressen i hus. Peter ser tilbage på denne tid med en smil:

”Jeg kan huske hvordan vi fik lavet et stort hul i muren, så jeg kunne udstille 4 cykler deroppefra. Min arbejdsuge skiftede imellem 1 uge på kontoret og det tilstødende lager i naboens garage med 80 cykler jeg havde købt for min kassekredit i Handelsbanken. 1 uge på landevejen i min røde Fiat Uno med metalskilt på siden, hvor der stod ”Ebsen of Denmark”, tilbage på kontoret og om igen.”

Peter fik sin første rigtige kunde på Sjælland, hvor han havde taget færgen over. Det var Rødovre cykelhandler. Ejeren blev så positivt overrasket over den unge jyde, der kom til hovedstaden for at besøge etablerede forhandlere fra hans liste, at han købte 80 cykler med det samme. Hermed var Peters kassekredit gået i nul og rygtet siger, at han ikke har skyldt penge siden.

Ebsen Bikes A/S begyndte at designe og sælge cykler i 1993 i Peter Stricker Ebsen`s barndomsværelse i  Vojens. (Foto: privatfoto)

Fiat Uno’en, som var firmabilen i de første år. På siden er påmonteret et klistermærke, hvor der står “Ebsen Bikes Denmark” (Foto: privatfoto)

Glem aldrig hvor du kommer fra

Da jeg spørger ind til det med at gå i familiens fodspor som selvstændig, tøver cykelmanden fra Sønderjylland ikke med at kreditere hans endnu virksomhedsdrivende far:

”Min far har altid sagt: ”Man må klare sig selv!” og det tror jeg, at jeg tog til mig fra starten. Mange af de store mærker kaldte mig ”en døgnflue” men i kan se, jeg er her jo endnu. Vi er i dag en stolt Sønderjysk virksomhed blandt de sidste i DK, der får produceret vores cykler i Europa.”

Hvordan er det at stå med et kvalitetsprodukt, imens skrabede efterligninger sælges til en slik i varehusene rundt omkring i Danmark?

”Vi formidler et nicheprodukt i en presset tid, hvor supermarkeder spytter standardiserede modeller ud til forbrugerne. For dem handler det kun om pris uden hensyn til komfort og kvalitet. Det er synd for forbrugerne, for de aner ikke, at de ødelægger både knæ og ryg, når de ikke får en cykel, der passer til deres krop.”

I starten leverede Peter Stricker Ebsen cykler til ca. 15 cykelforretninger fordelt rundt i Danmark og i dag er dette antal mere end tidoblet. (Foto: privatfoto)

“Vi skal satse på en stærk kombination af innovation samt det vi er bedst til; nemlig, at se forandringerne og reagere hurtigt og præcist imens de står på”

Fremtiden kalder på kvalitet

Markedet står under markante forandringer herunder internettet, som er kommet for at blive. Forbrugerne kan finde den fornødne information på nettet, alt imens markedet bliver stadigt mere presset fra bl.a. Fjernøsten. Hvordan imødegår I denne udvikling uden at blive slugt i forbifarten?

”Det er her, at vi skal satse på en stærk kombination af innovation samt det vi er bedst til nemlig, at se forandringerne og reagere hurtigt og præcist imens de står på. Dette er fordelen ved at drive en mindre virksomhed. Hos Ebsen cykler holder vi produktionen på et niveau, hvor vi selv kan følge med og dette lykkes netop fordi, at vores europæiske producenter er indenfor rækkevidde.”

Hvordan ser fremtidens udfordringer ud?

”Når jeg kigger ind i fremtiden ser jeg kun førnævnte tendens fortsætte. For at skille os ud, må vi fortsat levere et rigtig godt produkt med det bedste udstyr i klassen. Prisen, ja den skal være overskuelig og vejledende og ikke kamufleret med en masse huller og mellemled i form af markedsføringsbudgetter, der skal betales af forbrugeren. Mest mulig cykel for pengene, det må være idealet – value for money!”

3 Hurtige

  • Ebsen cykler huser 8 ansatte og har stadig hovedsæde i Vojens
  • Peter Ebsens far er stadig selvstændig på fuldtid som paryk- og toupemager med 3 ansatte under sig. Han er i dag 81 år
  • Peter elsker at løbe sig en tur efter arbejde, hvor hans tanker som han selv udtrykker det: ”falder på plads i de rigtige tandhjul”

ANNONCER

[bc_random_banner category=default]

[bc_random_banner category=egne]