“Nu er jeg iværksætter på en andens bænk – det føles som at lande på den rigtige hylde”

Forskellen på at gøre det rigtigt og gøre det rigtige

Bizstory møder Tom Andkjær til en snak om hans seneste bogudgivelse; iværksætteri og det at falde på plads i sig selv. Det er som om, at det midaldrende og dog ungdommelige modeikon har fundet en særlig ro, for som han siger: ”Mennesker overkomplicerer tingene… Man søger og søger, men i virkeligheden er livet jo så enkelt”

Story-kategori:

Den skaldede ”neger” – ja, det kalder han sig – udkom for nylig med sin 3. bog: ”Jeg er neger, hvad er din undskyldning?” Her sætter han tidens ungdom under loop, og giver forskellige bud på, hvordan man kan tage ansvar for sit eget liv og stå ved den, man er. Noget som den midaldrende forfatter og foredragsholder har gået langt for at finde frem til i sin egen tilværelse:

”Da jeg var en ung mand, brugte jeg det at være sort som en undskyldning, når jeg ikke blev forstået.”

Men snart gik det op for den (dengang) vordende popmusiker, at det med at være sort ikke nødvendigvis betyder, at man er stemplet som neger:

”Da jeg mødte Remee, der rent faktisk havde succes som sort mand i musikbranchen, kunne jeg pludselig se mig selv udefra – jeg forstod, at jeg havde opbygget en selvopfyldende profeti.”

Men hvad vil den provokerende titel på hans nyeste udgivelse så egentlig; ”Jeg er neger – hvad er din undskyldning?” Svaret skal ifølge Tom Andkjær findes i en voksende samfundskløft, som fortsat lever i 2. og 3. generations indvandrerkultur i Danmark:

”Forskelligheden får ikke lov til at blomstre mere – det er som om, alle skal være enige. Vi lever i en verden, hvor alle fokuserer på, om alle andre kan lide dem. Det resulterer i en leverpostej-verden.”

Billedgalleri – før musen over billedet og klik på pilene

Medierne er ved at udvande nuancerne

Tom Andkjær tilskriver denne diskurs de sociale medier. Der hersker ifølge forfatteren en usund ”like-kultur”. For som han siger: ”Du er jo ikke sat i verden, for at alle kan lide dig” – og det er netop her undskyldningen trænger sig på. Det er så nemt at finde et svagt karaktertræk, som man kan gemme sig bag i dag. Derfor giver Koldings sorte kæmpe, i sin nyeste udgivelse, en række værktøjer til at omfavne sine fejl og mangler.

Men hvorfor har pressen mon skrevet så lidt om ”Jeg er neger – hvad er din undskyldning?”. Toms bud lyder sådan her:

”Der er ingen underholdningsværdi i en konstruktiv debat. Pressen elsker at udstille en offerrolle. Det er netop dette, jeg vil væk fra, så folk – forhåbentligt – tør at tage aktiv stilling til deres tilværelse.”

 

Grunden til at folk er bange for ro er, at de er bange for deres egne tanker”

 

Men hvad er egentlig betydningen af, at medierne konstant forsøger at polarisere debatten, så det altid handler om for eller imod, ja eller nej, sort eller hvidt? Ja, det ser efterhånden ud til, at hr. og fru Danmark har svært ved at genkende sig selv og hinanden. Tilliden til politikerne er lavere end nogensinde, og parallelsamfundet lever på sit højeste.

>>Hvad kan vi gøre for at navigere i støjen?<<

”Jeg tager tingene, som de kommer. For tiden kan jeg godt lide at gå ture, i andre perioder løber- og træner jeg. Jeg elsker også at læse. Det handler om, at man tilvælger adspredelsen og lærer at nyde sit eget selskab – at man uafhængiggør sig fra andre. Grunden til, at folk er bange for ro er, at de er bange for deres egne tanker”, filosoferer den lokale kæmpe Tom Andkjær.

Iværksætter på en andens bænk

I dag arbejder Tom Andkjær for Depech, som sælger accessories, hvor han har til opgave at bygge brandet op indenfor deres nye skindkollektion. Dette sker efter en toårs periode som selvstændig forfatter og foredragsholder:

”Nu er jeg iværksætter på en andens bænk – det føles som at lande på den rigtige hylde.”

>>Hvad er din vigtigste lærdom fra iværksættertiden?<<

”Iværksætteri er altid svært. Måske skal man passe på med at nurse de unge iværksættere for meget, for så ender vi med at fremønske ”curlingfirmaer”, som ikke klarer sig igennem de første kriser. Et andet problem er bureaukrati. Da jeg forsøgte at etablere min energidrik Sense, var det som om, at fødevarestyrelsen primært var sat i verden for at stoppe pionerer som mig. ”

Drømmeren, som gerne kaster bolden op

Da Tom var knægt i Kolding, legede han meget med sin hund, bastarden Bøvse:

”Jeg har altid været drømmeren. Noget som vennerne stadig den dag i dag synes er mystisk. Jeg kan gå rundt i lejligheden og bare være til stede. Det med at være alene er min måde at lade op på. Det handler om tanker – om at få renset ud. Så er der igen plads til samfundets evindelige støj.”

Og nu er vi der igen. Ved støjen versus roen. Modsætningerne, som man skal lære at navigere i – uden at tillade kontroltab. Det må kræve overskud – det må kræve en særlig evne til at lade-stå-til. Det lader til, at Tom tager tyren ved hornene og kommer videre uden at bære nag.

 

Ind imellem møder jeg folk, som tror, jeg er en slags guru, men i virkeligheden føler jeg mig ikke særlig klog

 

>>Er du aldrig konfliktsky?<<

”Jeg forsøger ikke at være dømmende – jeg vil gerne inspirere, men jeg kan ikke dømme virkeligheden – jeg kan bare ikke lade være med at være den, jeg er. Der er forskel på at gøre det rigtigt og gøre det rigtige.”

>> -og hvad betyder det så? <<

”I det rigtige ligger inspirationen – ikke løsningen, men man må have mod til at stå på mål for sine udtalelser, selvom de ikke nødvendigvis bærer den endegyldige sandhed.”

3 Hurtige

Hvad er meningen med i dag?

Det ved jeg ikke. For mig er det at hygge mig med min kæreste efter et par intense arbejdsdage. Derudover skal vi have hentet noget sushi og se Champions League – det er meningen…

Hvordan tackler man en dårlig dag?

Husker på, at den går over…

Hvilke aftryk vil du gerne sætte på verden?

Mine to børn er mine aftryk. Jeg er stolt og glad for det, de er blevet.