“I Danmark peger folk fingre af dem, som ikke lykkes. I USA siger man: Hvis du fejler 3 gange, så lykkes det nok 4. gang. Det sidste kan jeg godt lide.”

”Mission completed” (2. del)”

Story-serie 2. del

 

 

Bizstory har mødt den 71-årige Lau Herborg, som netop har afsluttet et rigt og driftigt arbejdsliv, hvor hjertet har banket for iværksætteri. Han har drevet Koldings førende iværksætterhus, House of Innovation, i godt otte år og senest afsluttet sin ansættelse hos Business Kolding med en massiv indsats for Koldings folkeskoleundervisning. Ét livsmål står skarpt indprentet i panden på den foretagsomme facilitator: ”Jeg vil gøre en mærkbar forskel for andre mennesker”

Story-kategori:

Ifølge Lau Herborg bør du leve på både den korte og den lange bane. Det er vigtigt at være i nuet og være nærværende, der hvor du er, men du er også nødt til at tænke frem og forvente lidt ekstra af dig selv. På den måde vil du automatisk skabe et gunstigt fundament for at leve hver dag fuldt ud. I denne 2. del af artikelserien om Lau Herborg indleder vi interviewet med spørgsmålet: Er det nok at få gode ideer?

”Gode ideer er grundlaget for den velstand, vi har i dag og vil få i fremtiden. Men gode ideer er kun noget værd, hvis der er mennesker, der tør tage chancen og omsætte den gode ide til konkret handling – her taler vi om handlekompetencen – den vigtigste del af iværksætteri. En halv-god ide parret med masser af energi og virkelyst er bedre end en øjensynlig rigtig god ide uden viljen til at føre den ud i livet. Foretagsomhed handler både om ideen og at forfølge ideen, handle på den og følge den til dørs.”

Er det et konkurrencegen, som driver din foretagsomhed?

”Vi har vel alle et konkurrencegen i større eller mindre grad, men det, der grundlæggende skaber mening i min tilværelse, er ikke bare visionen om at hjælpe, men missionen om at gøre en mærkbar forskel for andre mennesker og for at ting lykkes – og hvis det ikke lykkes, så er det i hvert fald ikke, fordi jeg ikke prøvede.”

“Hvis der ikke sker noget, så tager jeg initiativet”

Men har de mennesker, som du har hjulpet igennem tiden, også haft gejsten til at lykkes?

”Ja, de fleste har haft et ønske om at skifte spor i tilværelsen – mennesker der både kan, vil og tør. Men der har da også været nogle med gode ideer, som de mente, de selv kunne score kassen på, og andre så “bare” skulle gennemføre.

Jeg har her haft 2 simple ledetråde i meget af mit arbejde: Den ene er Walt Disneys: Kan du drømme det, kan du gøre det – den anden er H. N. Andersens: Viljen til at ville avler evnen til at kunne. Den første handler om, at alt er muligt, den anden handler om selve udførelsen – dygtige iværksættere rummer begge kvaliteter”

 

Billedgalleri – før musen over billedet og klik på pilene

På egne ben som 17-årig // 71-årig

Men hvad er det for en urkraft, som driver Lau til at puste liv i nye initiativer? Det er lidt, som om den 71-årige pensionerede iværksætterchef aldrig bliver træt? Hvor stammer denne vilje egentlig fra – vi lod Lau gruble med et blik ud over sin nyudsprungne have i Romerparken – og så kom endelig svaret:

”Jeg har meget tidligt skullet stå på egne ben, min mor døde da jeg var tre og min far, da jeg var otte. Jeg skiftede skole tre gange, flyttede hjemmefra da jeg var sytten, hvor jeg gik direkte i gymnasiet og derefter på Handelshøjskolen i Århus.”

Føler du dig rastløs?

”Nej, det gør jeg bestemt ikke – jeg kan bare ikke sætte mig hen og læse avis den halve dag eller være uforetagsom. Jeg synes, vi skal bruge de evner, vi har hver især – vi har alle et ansvar for at gøre os umage, der hvor vi er.”

Har du oplevet, at din energi ikke er blevet værdsat?

”Nej, det synes jeg egentlig ikke. Det giver mig en masse positiv energi at se andre blive glade, men sommetider får jeg da at vide – Lau – slap nu lige lidt af – det går jo godt nok…”

Næste bedste skridt
Interviewet slutter med Laus strategiske tilgang til opgaverne. Denne illustrerer han med hænderne, men lad os alligevel forsøge at indkredse tanken med ord. Lau starter altid ved slutningen – altså målet. Derefter deler han processen fra ide til produkt op baglæns i en række delmål. Hermed kan man hele tiden bevare fokus i processen fra ide til færdigt produkt. Det handler hele tiden om det næste bedste skridt fra der, hvor man er.

Hvordan navigerer en iværksætter i kaos?

“I et ordens-univers er der rutine, fred, harmoni og forudsigelighed. En kommende iværksætter befinder sig typisk i et sådant ordens-univers, men ønsker forandring, fornyelse og kommer derfor ind i et kaos-univers, hvor der er usikkerhed, uforudsigelighed, men også ny energi, håb og drømme. 

Man lægger fra land med et større eller mindre skib, man har et søkort, der viser nogle af de skær, man kan støde på under sejladsen, men ikke alle. Man kender retningen, har sat kursen, ved ikke, hvor langt der er til målet, og ved heller ikke, hvordan der ser ud, når man kommer frem. Om det er et paradis eller? Det afgørende er imidlertid, at man vil stå til søs.”

”I Danmark peger folk fingre af dem, som ikke lykkes. I USA siger man: Hvis du fejler 3 gange, så lykkes det nok 4. gang. Det sidste kan jeg godt lide.”

 

”Vi lever typisk i en vekselvirkning mellem orden og kaos. Ikke alle får succes, men de som evner at rejse sig op igen og tage deres næste bedste skridt, de vinder i det lange løb.”

*Har du ikke læst første del af story’en om Lau Herborg – så find den i vores arkiv eller tyk her.

ANNONCER

[bc_random_banner category=default]

[bc_random_banner category=egne]