“Virksomhederne har brug for udviklingsorienterede medarbejdere, der tænker kreativt, tager initiativ, kommer med nye forslag og handler.”

”My mission is completed”

Story-serie 1. del

 

 

Bizstory har mødt den 71-årige Lau Herborg, som netop har afsluttet et rigt og driftigt arbejdsliv, hvor hjertet har banket for iværksætteri. Han har drevet Koldings førende iværksætterhus, House of Innovation, i godt otte år og senest afsluttet sin ansættelse hos Business Kolding med en massiv indsats for Koldings folkeskoleundervisning. Ét livsmål står skarpt indprentet i panden på den foretagsomme facilitator: ”Jeg vil gøre en mærkbar forskel for andre mennesker”

Story-kategori:

De sidste tre år har Lau Herborg haft den særlige opgave at indsluse foretagsomhed som et nyt DNA i skolesystemet i Kolding kommune. Det skete som kronen på værket efter 8 år som chef for iværksætteri i Kolding kommune med omdrejningspunkt i House of Innovation – det gamle skattepalæ på Jernbanegade 27.

Ud fra Koldings vision 2022, hvis fundament bygger på Koldings 4 autentiske styrker: iværksætteri, design, social udvikling/frivillighed og viden/uddannelse, som man gerne vil være kendt og anerkendt for i 2022, havde Business Kolding og Lau Herborg en klar opgave: At få iværksætteri og foretagsomhed ind i hele fødekæden lige fra barnsben af for at nå i mål med visionen. Foretagsomhed skal opfattes som det at handle på en idé – hvis vi kan udbrede denne forståelse så tidligt som muligt i skolesystemet, investerer vi i kreativitet og vækst i fremtidens samfund.

Lau Herborg tænker dog ikke kun iværksætteri som det at starte egen virksomhed, men i ligeså høj grad foretagsomhed blandt medarbejderne i en virksomhed:

”Det er ligeså vigtigt, at medarbejderne finder på nye ideer og sætter spørgsmålstegn ved, hvordan ting bliver gjort. Virksomhederne har brug for udviklingsorienterede medarbejdere, der tænker kreativt, tager initiativ, kommer med nye forslag og handler.”

Lau Herborg anser Danmarks position på det globale marked som udsat, hvilket fordrer innovativ tænkning – en diskurs, som skal kickstartes tidligt i livet:

”Når man måler på, hvor mange elever i Kolding der modtager undervisning i foretagsomhed, så ligger Kolding nu helt oppe i Top 5 blandt landets 98 kommuner. 46 % af Koldings folkeskoleelever modtager i dag undervisning i foretagsomhed og entreprenørskab. At komme i Top 5 var målet, så derfor siger jeg: My mission is completed.”

Billedgalleri – før musen over billedet og klik på pilene

Hvordan handler man på en ide?

”Det har været en helt anden rolle end hidtil for mig – at agere som konsulent, inspirator, kontaktformidler til erhvervslivet og kontaktperson for Børne- og Uddannelsesforvaltningen. Min rolle var som katalysator i et godt samspil at få tingene sat i gang via andre. Det skete helt konkret bl.a. i form af skolernes deltagelse i opfinderkonkurrencen Edison, som også krævede en anden lærerrolle – lærerne skulle nu være konsulenter for eleverne.”

”Eleverne skal brainstorme på nye ideer – det næste skoleår over temaet “grøn omstilling” med underemner som energi, klima, udvalgte verdensmål, og 21st century skills. Det vigtige er, at eleven ser pointen i at gå fra ide til handling. For det er netop handlingskompetencen, som er essensen af foretagsomhed”.

>>Hvordan rykker man en elev fra en god ide til at være handlingsorienteret?<<

Her kommer konkurrencegenet ind i spillet. Man må organisere eleverne i grupper, så der opstår en dynamik, der øger engagementet hos den enkelte. Konkurrencen er dog ikke målet i sig selv – målet er at implementere foretagsomhed som grundværdi på den lange bane.”

 

“Det vigtige er, at eleven ser pointen i at gå fra ide til handling. For det er netop handlingskompetencen, som er essensen af foretagsomhed”.

>>Hvad giver foretagsomhed en folkeskoleelev?>>

”Elever, der er foretagsomme, er normalt gladere, mere socialt bevidste, bedre til at hjælpe deres kammerater, de er mere aktive i fritiden og mere motiveret for undervisning, fordi den skal bruges til noget. Der er et formål, som giver god mening. Eleverne får simpelthen leget undervisningen ind, og hvem vil ikke gerne lege?”

Udvikling og vækst via iværksættere

I 2006 solgte man den gamle skatteforvaltning på Jernbanegade 27 til et privat aktieselskab med den klausul, at der skulle skabes et iværksætterhus. Den opgave fik det daværende Kolding Erhvervsråd med en bred opbakning på tværs af kommunens politiske partier. Iværksætteri skulle bringes i fokus. Og visionen for House of Innovation blev:

”Vi ville være det naturlige sted at starte for alle, der havde en god ide. Vi samlede alle iværksætteraktiviteter under paraplyen House of Innovation og udlejede kontorfaciliteter til de iværksættere, der havde behov for det. Jeg startede Gratis rådgivning, som kører i bedste velgående hver torsdag eftermiddag den dag i dag, og mentorordningen kom også til dengang.

>>Hvor stor kunne en virksomhed vokse sig, inden disse unikke faciliteter skulle tilgodese nye frugter på hylden?<<

”Det havde jeg to klare regler for: Den ene var, at når man gik til frokost, så satte man sig, efterhånden som man kom, ved et langt bord, for også at netværke og nærede man ejerfornemmelser til bestemte pladser, så havde man måske været der for længe. Det er ikke raketvidenskab, men det virkede. Den anden regel var, at når virksomheden voksede så meget, at den kom over 5 mand, så var de blevet for store til at være i huset – for så ville man være mere interesseret i at sidde og tale internt til frokosten i stedet for at netværke.”

>>Hvad var de to vigtigste værdier i House of Innovation?<<

”At give god energi – lige fra du træder ind ad døren. Det gjaldt ikke mindst i receptionen, hvor man blev mødt med et goddag og hvad kan jeg gøre for dig. En grundlæggende serviceindstilling, som er rigtig vigtig, for at små virksomheder føler sig godt taget imod og motiveret fra starten. Det andet var det, jeg kalder netværk, der virker. Vi havde arrangementer flere gange hver måned for at etablere netværk og skabe en god og konstruktiv energi i huset.”

 

At gøre en forskel for andre

>>Så hvilket firma ville du helst have startet, når du ser tilbage?<<

”Så ville jeg gerne have startet et IT-firma. Jeg kan jo se, at mange af dem, vi har haft i huset igennem årene, har haft rigtig stor succes. Der kan nævnes Henrik Jacobsen, Jesper fra River Online, Rune fra Online Partners – der er rigtig mange gode, der er startet i House of Innovation.”

Men Lau Herborgs hjerte banker fortsat for en helt bestemt ting:

”Det kunne også have været et rådgivningsfirma for folk, der ønsker at gøre noget andet i tilværelsen, end der hvor de er lige nu. Den drøm har jeg været så privilegeret at kunne realisere igennem min ansættelse, men gør det stadigvæk igennem min virksomhed, som jeg driver herhjemmefra – Herborg.dk. Firmaet har eksisteret i mange år, men har ligget i bero, mens jeg var ansat ved Business Kolding.”

 

“Virksomhederne har brug for udviklings-orienterede medarbejdere, der tænker kreativt, tager initiativ, kommer med nye forslag og handler.”

 

>>Hvad siger din bedre halvdel til, at du intensiverer dit selvstændige erhverv, nu du netop har afsluttet dit lønmodtagerliv som 71-årig?<<

”Mine 4 børn og 4 svigerbørn har da indimellem ønsket hjælp til pasning af syge børnebørn eller hjælp til maling af deres hus m.m. Og det gør vi selvfølgelig gerne, men det kan jeg jo ikke bruge al min tid på.”

 

Ildsjæl uden job!?

>>Hvad sker der med dig, når du ikke ”får lov” at arbejde?<<

”Jeg vil gerne gøre noget for andre mennesker. Det seneste, jeg har lavet, er et fritidsinitiativ. Når folk ligesom jeg selv går ind i deres 3. livsafsnit, hvad har man så behov for? – ja man har både brug for at holde sig fysisk og mentalt i form, og man har også brug for social omgang med andre.”

>>Hvordan indfrier du dette?<<

”Jeg har startet et initiativ, som hedder seniortennis 60+. Det er 2 formiddage om ugen, hvor en instruktør og træner er koblet på, så alle kan være med, uanset om de aldrig har spillet tennis før. På den måde starter man på sit eget niveau. Det er iværksætteri på sin egen særlige måde – det handler om at gøre noget for fællesskabet.”

Og det med at være så foretagsom som en gnist, der sætter ild til andres bål, det er noget, som har drevet Lau Herborg i over et halvt århundrede. Det ligger så dybt i den 71-årige ildsjæl, at vi fortsatte dette interview med udgangspunkt i spørgsmålet:

>>Hvad er det, som gør, at du ikke kan lade være med, at være foretagsom?<<

*Kom endnu tættere på Lau Herborg i anden del af denne story, som vil blive bragt i den kommende uge på Bizstory.dk.

ANNONCER

[bc_random_banner category=default]

[bc_random_banner category=egne]