“Det har været et sejt træk, men til gengæld står vi på mange måder tilbage med hver vores drømmejob…”

Modgang = brændstof til succes

At starte en virksomhed kræver enorme investeringer. Det gælder både dig selv og din familie, og for de fleste kommer det til at koste dyrt. Bizstory har mødt Hans Skjold fra Kolding-virksomheden OWECON. Han fremhæver vigtigheden af ærlighed, fairness og venlighed som fundamentale nøgleværdier, når du som iværksætter vælger at forfølge dine drømme.

Story-kategori:

Det skratter i den anden ende, da Hans Skjold tager telefonen og udbryder: ”Jeg skal lige finde mit headset”… ”Hvor er du?”, spørger jeg, men bliver afbrudt af en massiv radiostøj. Et øjeblik efter lander svaret i mine øretelefoner: ”På den tyske motorvej. 1-2-3. Kan du høre mig?”. Hans er den ene tredjedel af det koldingensiske maskin- og elektronikfirma OWECON. Sammen med sine 2 kompagnoner Marianne og Torben har han fungeret som selvstændig i snart 8 år. Hans er manden i marken, der glædeligt supporter kunderne rundt i verden, men han er også nørden bag styringssystemerne hjemme på Jernet 4D i Kolding.

Søge job eller banke firma op?
Året er 2010 stod Marianne Knudsen, Torben Lerris og Hans Skjold uden arbejde efter at den virksomhed de alle arbejdede for blev lukket pga. den finansielle krise, der havde betydet en betydelig salgstilbagegang. Nu var spørgsmålet enkelt: Skulle de søge nyt arbejde midt i en finanskrise eller starte op på egen hånd. Svaret syntes indlysende: ”At banke et nyt firma op tager 14 dage”, udtrykte Torben det, og så var beslutningen taget. Således etablerede Torben Lerris i starten af 2010 OWECON ApS, hvor Marianne Knudsen og Hans Skjold er aktive medanpartshavere. Yderligere tidligere kolleger blev efterfølgende ansat, således at de vigtigste kompetenceområder var dækket og en fornuftig forretning kunne udvikle sig.

 

”Sætter man en forhindring op, arbejder vi bare hårdere”

Billedgalleri – før musen over billedet og klik på pilene

”Det var en periode, hvor vi arbejdede 10-12 timer 7 dage om ugen og investerede alle ressourcer i firmaets fremtid. Jeg lærte mig selv at programmere. Torben lærte at konstruere i 3D, og Marianne dygtiggjorde sig indenfor markedsføring. Sætter man en forhindring op, arbejder vi bare hårdere”, lyder det overbevisende fra den progressive elektroniktekniker, imens hestekræfterne fra hans Seat Sport interimistisk afbryder vores samtale.

I løbet af de første tre år lancerer det koldingensiske maskin- og elektronikfirma et komplet moderne produktprogram bestående af måleudstyr og reguleringsteknik til banespændingsregulering til alle typer maskiner, der kører med løbende materialer. Det nye design styres v.h.a. touchpaneler med grafiske animationer, der er ligeså intuitive at betjene som en smartphone. Det brugervenlige design falder i god smag hos kunderne.

Hans Skjold, Direktør & Ejer, Owecon (Foto: privatfoto)

Et kig på de store maskiner hos Owecon.

Vidensbaseret tværfaglighed

OWECON oplever fra starten, at deres firma hurtigt bliver anerkendt på markedet. De er nu dén faste spiller for deres kunder, som var den oprindelige drøm i 2010. Det nu 8 år gamle maskin- og elektronikfirma fra Kolding står stærkere end nogensinde på trods af finanskrisens afledte mangel på ekstern investeringsvillighed, men talrige personlige investeringer. De seneste 4 år er forløbet betydeligt mere roligt og virksomheden har opnået en god stabilitet. OWECON har fra starten valgt en strategi der bygger på sourcing, både når det gælder køb af varer og ydelser, og når produkter og ydelser skal afsættes. Målet har nemlig fra starten været at opbygge et vidensbaseret virksomhed fremfor en ren produktionsvirksomhed og minimere behovet for investering i produktionskapacitet.

I dag har Marianne, Torben og Hans hver især flere ansvarsområder, de varetager. Hans beskriver det som en tresidet kasket, der indeholder 9 medarbejdere i 3 mennesker, og dette gælder også de 3 kompagnoners medarbejderstab:

”Vores medarbejdere arbejder ligesom os tværfagligt. Det er en ting som gennemsyrer vores virksomhed – at vi sammen dækker de mange opgaver, der skal varetages i hverdagen.” Hans Skjold kigger ud i horisonten i den sportslige Seat på gule plader, hvor en formiddagssol er ved at modnes over en motorvej i Tyskland. Han er snart fremme ved rejsemål – endnu et kundebesøg, så vi skal have sluttet af, hvilket mit interviewoffer klarer fint selv efter endt tænkepause: ”Men sådan er det nok for de fleste iværksættere og selvstændige i dag. Man må gå all in og være klar til at lære livet langt.”

3 hurtige

Er de planer og strategier, som blev lagt fra starten, opfyldt?

“Det er umuligt at planlægge fremtiden også som iværksætter. Vi har ligesom alle andre været tvunget til at fokusere på at arbejde hårdt for vores overlevelse. Men hårdt arbejde bærer frugt, og i 2017 præsenterede vi det bedste resultat i virksomheden levetid.”

Hvad er god forretningsførelse?

“Ærlighed, fairness og venlighed igennem gensidig respekt. Det er universelle værdier som virker, lige meget hvor i verden, du kommer frem. På den måde bliver dine kunderelationer med tiden til særlige venskaber, der kan vare for evigt.”

Hvad er dit bedste forretningsråd til en ny iværksætter?

“Det vigtigste man skal gøre sig klart, inden man starter virksomhed er ifølge mine erfaringer, at det kræver en kæmpe investering af én selv og sin familie.”

ANNONCER

[bc_random_banner category=default]

[bc_random_banner category=egne]