”Du kan ikke overbevise nogen om noget, før de er klar til at blive overbevist.”

Verdens rigeste mand

Når vi er sultne, skaber vi fjendskaber – når vi er mætte, skaber vi venskaber. Bizstory har mødt sultforkæmperen Martin Toft, som elsker en helt særlig og næringsrig plante. Planten ser han som sit adopterede barn.

Story-kategori:

Social-iværksætteren Martin Toft træder ind på redaktionen med favnen fyldt op af produkter i pulverform, snackform og i en bulgur-lignende substans. Han er netop landet i Danmark fra Afrika, hvor han engagerer sig i at ernære fattige familier med en helt særlig plante: Chia planten. Martin Toft kalder sig ”verdens rigeste mand” på trods af, at han har 150,- kr på kontoen. Han har nemlig fundet sit kald:

”Sult interesserer ikke politikerne og dermed heller ikke vælgerne. Vi skal indenom og have fat i en elsket person af folket. Jeg planlægger at introducere Chia igennem kronprinsesse Mary.”

Chia er blevet Martin Tofts hjertebarn og livsprojekt, og han øjner ubegrænsede muligheder i planten, som går for at være den mest næringsrige på jorden. Han ser produktet som verdens fremtidige bæredygtige fødevare og ja – du hører rigtigt – energikilde:

”Jeg hældte fritureolie på en gammel Landrover fra 72 som et eksperiment. Det er en simpel dieselmotor, som basalt set kører på olie. Det er min vision, at vi etisk kan forsvare, at plantemateriale kan bruges til at producere brændstof. Kagen derfra kan vi så bruge til fødevareproduktion. Med Chiaplanten kan du på 100*100 meter dyrke 19.000 kilo afgrøder, få 1000 kilo olie ud af det og 18.000 kilo mad til mennesker eller dyr.”

Billedgalleri – før musen over billedet og klik på pilene

Problemet er ifølge Martin Toft, at udbyttet af for eksempel rapsolien ikke er stort nok pr. hektar til, at det er etisk forsvarligt. Det vil ifølge Martin Toft simpelthen gå ud over miljøet, hvis man ikke indser merværdien af de særligt næringsrige plantearter, som Chia er og vil blive anset for at være i fremtiden:

”Jeg ser mig selv som storyteller, og jeg fortæller historien om Chia, indtil politikerne ikke længere har noget tøj på. Det kræver en mand, som råber højt nok – i lang nok tid. Det er det, jeg føler er min opgave med Chia.”

I Afrika er Martin Toft nødt til at definere sig selv som storyteller, for ellers vil befolkningen føle sig udnyttet af en korrupt (hvid) forretningsmand, men Martins projekt handler ikke om profit:

”Penge korrumperer og smadrer troværdigheden.”

For nylig modtog hans gamle kompagnoner, som Martin Toft startede forretning med for mange år siden, en sending Chiabønner fra Afrika, hvor der var et hul i en af sækkene. Hvad der svarer til en teskefuld frø endte som levn på asfalten. Efter en uge havde frøene vokset til et helt måltid mad. Hans oprindelige partnere har i dag wholesale i Sønderborg, og hans gamle kammerat Mario administrerer reetaildelen i Århus, men Martin bakkede tidligt ud af det kommercielle foretagende:

”Det føles ikke rigtigt, når der går penge i Chia, for Chia er mit adopterede barn. Mine penge må jeg skaffe på anden vis. Mine partnere har fra starten vidst, at jeg havde det på den måde. Da vi i sin tid skulle introducere os selv overfor den virksomhed, som var mellemled mellem farmerne og distributørerne, sagde jeg: Chia bliver den væsentligste fødevare i fremtiden – det bliver en gamechanger.”

>>Hvor stammer din eklatante afstandtagen fra profit fra?<<

”Jeg vil gerne tjene penge, men det bliver ikke på bekostning af Chia, men derimod en helt anden plante.”

Billedet her illustrerer på fineste vis, hvor let levedygtig og let en afgrøde af få noget ud af, chia er. Nogle chiafrø er faldet af en container og ned på noget asfalt. Fugten fra asfalten var nok til at en lille chiaplante kunne vokse her. (Privatfoto, Martin Toft)

”Nu skal der tjenes penge”

Martin Toft har med sine egne ord ”altid haft et forhold til hampeplanten”:

”Da det for tre-fire år siden begyndte at poppe op, at hampeplanten har en virkning på vores helbred, begyndte jeg at interessere mig rigtig meget for den. Da henvendte jeg mig efter en del research til Susanne, som er ejer af Helsam kæden. Hun var umiddelbart ikke interesseret, da de fleste på det tidspunkt anså cannabis som et drug. Du kan ikke overbevise nogen om noget, før de er klar til at blive overbevist.”

I slutningen af 2016 blev Susanne overbevist, og Martin lander snart en skriftlig aftale med Helsam om, at den dag det bliver lovligt, er det ham som introducerer cannabis i Helsam kæden. Det tog længere tid end forventet, men én ting stod klart fra starten: De penge som Martin Toft ville tjene på cannabis, skulle gå til Chiaplanten og dens udbredelse i Afrika som næringsmiddel:

”Den ene plante skal hjælpe den anden plante. Derfor hedder selskabet også Brothers and Sisters”.

 

”Du kan ikke overbevise nogen om noget, før de er klar til at blive overbevist.”

Chia – nutidens kartoffel

Der er aldrig nogensinde i menneskets historie kommet en plante tilbage, som ingen af os kendte før. Planten er verdens mest næringsrige, den mest komplet sammensatte fødevare, og den gror ubetinget under alle økologiske omstændigheder. Den næringsrige plante gror altså som ukrudt, men er rent og skært guld for helbredet – ja en kilde til liv:

”At jeg har været med til at introducere den på tre kontinenter, det ser jeg som en velsignelse. Det svarer til hvedens betydning, som gjorde at vi for 15.000 år siden sandede, at vi selv kunne begynde at producere mad. Det kunne vi jo ikke før. For 15.000 år siden byggedes fundamentet for det moderne menneske.”

Senere har andre afgrøder som ris i Asien, majsen i Sydamerika og kartofler i vores del af verden, fået enorm betydning for menneskets overlevelse. Den største grund til krig er sult. Hvis der ikke er nok føde, må vi nødvendigvis slås om den. I den analogi ser Martin Toft en forlængelse af historiens fødevareopdagelser til Chias betydning i Afrika i dag:

”Kartoflen var giftig, ligesom man vidste, at jorden var flad. Indtil man vidste noget andet. Der var stor hungersnød i Europa, som førte til krig om retten til at dyrke jorden. En krigsfange sad så i en fangekælder og fik serveret det samme mad som dyrene. Men uden sol, er kartoflen ikke giftig. Fangen overlevede to år frem. Den viden skabte måske grundlag for civilisationens overlevelse og tyskerklumpen blev til et fredssymbol.”

Den erkendelse ser Martin Toft som sin symbolske mission med Chia i dag. Han vil motivere verdens fattigste til at dyrke vidunderplanten, for betingelsen for fred er, at der ikke eksisterer sult. Derfor betragter social-iværksætteren Martin Toft Afrikas situation som et direkte produkt af deres ernæringsmæssige krise. Noget som vi for nylig så skylle ind over Sydeuropas kyster og trods århundreders erfaring er nødsaget til at politisere som den største humanitære krise i nyere tid.

”Jeg ser faktisk bare Chia som en copy-paste af kortoflens betydning for Europa…”

 

3 hurtige

  • Chiabønnen indeholder 24% protein af højeste kvalitet og er komplet på aminosyrer
  • Chiabønnen indeholder 30% Omega3 fedtsyrer og 30-40% fibre og mineraler
  • Ca 80% af vort immunsystem har vi i tarmene – og 2 spsk Chia om dagen, kan være med til at booste vores immunsystem

 

ANNONCER

[bc_random_banner category=default]

[bc_random_banner category=egne]